måndag 22 juli 2013

Dotter till en biodlare

Efter att ha jobbat hela helgen har jag njutit av ledighet idag. Jämfört med en jobbdag blev det sovmorgon eftersom jag sov ända till halv åtta, tidigt kan tyckas men jag skulle få följa med på äventyr. Efter frukost följde jag med pappa för att skatta honung. Det innebär att man tar skattlådor (honungslådor) från kuporna för att kunna slunga (centrifugera ut honungen ur vaxkakorna) och ta vara på honungen.

Det halländska landskapet är vackert, vi körde norrut från Halmstad på lite mindre vägar mellan mognande fält och vackra gårdar och hus. Solen strålade redan från en klarblå himmel, trots att klockan bara var strax efter åtta var det redan över 20 grader. Senare på dagen blev det nästan uppåt 30 grader varmt så det var bra att vi startade tidigt.

Pappa är sedan några år yrkesbiodlare och har ganska många bisamhällen så därför har han grejer som gör det hela lite mer effektivt. Bland annat har en lövblås som han blåser bort bina från skattlådorna med! Luften blir helt full av bin och surret är helt enormt, så mäktigt. Det lustiga är att bina inte alls är aggressiva, de bara flyger runt kring kuporna och försöker förstå vad som just hände. Men det är ganska skönt att ha en bidräkt på sig ändå, för säkerhets skull.


Pappa Biodlaren i arbete i bigården


Kaffepaus i gröngräset


Jag själv i min bidräkt bredvid kupan som står i vår trädgård

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Haha, det vore något för dig Karro ;) Det är ju getingar du är rädd för, inte bin :P

      Radera
    2. Där har du allt lite fel, jag är rädd för allt som surrar och har en möjlighet att stickas, men skillnaden är att jag är livrädd för getingarna och lite mer accepterande rädd för bina ;) Dessutom undrar jag vart alla mina kommentarer på din blogg har tagit vägen? Suck för mobilbloggande.

      Radera