söndag 15 december 2013

MelodiMusicCorpset Bleckhornens Julkryss!



Julkoncerten, den stora och magiska, är nu avklarad. Styrelsens första stora uppdrag är fört i hamn och vi klarade det!

Precis som varje år hade vi julkoncertsvecka med rep varje kväll i AF-borgens stora sal. Vi hade bastusittning i AF-borgens bastu på taket, med utsikt över hela Lund, och sitta-i-en-ring-och-prata-tills-klockan-blir-på-tok-för-mycket-men-det-är-så-mysigt-kväll. 

På torsdagen drog det in oväder över södra Sverige och vi hade en klass 3-varning över hela Skåne. Med ganska kort varsel tog vi beslut på att ställa in repan, och tur var nog det för det flög både takpannor och stora grenar. Dock var det många som redan dykt upp, alternativt tyckte att "lite storm är väl inte så farligt", och repan blev en mycket rolig repa med grupper lite här och var i konstiga sättningar som spelade tillsammans. Själv stod jag och spelade (horn) med två Bb-klarinetter, en Eb-klarinett, en trombon och ett eufonium, en mycket intressant sättning som fungerade förvånansvärt bra. Det är inte ofta jag står bredvid höga träverket, men vi hade till och med lite figurer ihop upptäckte vi!

På fredagen kom vår solist, hornisten och stämledaren för hornsektionen i Malmö Symfoniorkester Henrik Hallén, för att repa med oss. När han har spelat några toner slår dirigenten av och Henrik frågar "vilken tonart spelar orkestern i?". Det visar sig att hans noter är i Eb men det bekymrar honom inte utan säger att "jaja, då får jag väl transponera". Men då inser ju vi i hornsektionen i orkestern att våra noter också är i Eb, och att jag därmed inte ska transponera vilket de tre andra hornisterna bör göra (althorn resp. valthorn). Plötsligt försvann alla märkliga dissonanser och stycket "Hunter's moon" var inte alls lika konstigt som vi trott. 

Lördagen, julkoncertsdagen, inleddes med frukost hemma hos mig. Min syster Ida kom och satte upp håret på mig och Elin och sedan tog vi bussen ner till stan för att repa det allra sista. Efter att ha fixat oss (och blivit ytterligare fixade av Anna i baletten: "Ni har för lite smink, ni kommer ju inte synas på scen. Kom ska jag hjälpa er") gick vi i styrelsen ut i Lundagård för att fotograferas i snön framför Universitetshuset. 

Styrelsen 13/14. Foto: Jens Hunt
Klockan 15(..) var det dags för den första koncerten! Den drog lite ut på tiden och vi fick skynda oss att fixa med maten mellan koncerterna. Precis när vi ätit upp hörde vi ett ljud. Brandlarmet! Lunds debattsällskap hade använt spisen i källaren  och lyckats tillaga något lite väl bra (?) så vi fick utrymma hela borgen en kvart innan galaföreställningen! Vi tog gruppfoto framför brandbilen och sjöng vår signaturmarsch Blaze Away (alla sjöng sina egna stämmor, mycket intressant) och jag fick tack och lov låna en frackjacka att ta på över klänningen. 17.57 släpptes vi in i borgen igen och 18(inte ..) kunde vi dra igång vår andra föreställning. Vi fick mycket beröm från gamla corps som satt i publiken, både Bleckhornsakademien och den förre dirigenten var mycket nöjda med oss vilket såklart var roligt att höra! 

Efter konserterna röjde vi scenen och dukade långbord, sedan hade vi bankett med trerätters middag och dans till långt in på småtimmarna. Julkoncerten är verkligen en kväll att minnas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar